Onafhankelijk
toeristisch
platform
Ruimte voor Recreatie en Toerisme
Hoe zorgen we ervoor dat recreatie en toerisme ook in de toekomst voldoende ruimte krijgen? De Leidraad Ruimte voor Recreatie en Toerisme, opgesteld in opdracht van het Vrijetijdsnetwerk, biedt beleidsmakers en regio’s praktische handvatten om recreatie en toerisme structureel mee te nemen in ruimtelijke planvorming. Hoewel het rapport primair gericht is op provinciaal niveau, bevat het inzichten die ook voor Texel relevant zijn.
Bron: ABN AMRO
Samenvatting
Belangrijkste conclusies uit de leidraad
- Ruimte voor recreatie staat onder druk
- Slechts 0,5% van het Nederlandse landoppervlak is bestemd voor recreatie. Tegelijk groeit de vraag, mede door bevolkingsgroei, verstedelijking en binnenlands toerisme.
- Elk landschap is óók een vrijetijdslandschap
- De leidraad stelt dat recreatie en toerisme in elk type landschap thuishoren – van stad tot platteland. Vrijetijdslandschappen zijn plekken met hoge belevingskwaliteit voor zowel bewoners als bezoekers.
- Integraal werken is essentieel
- Recreatie en toerisme moeten vroegtijdig worden meegenomen in andere ruimtelijke opgaven, zoals woningbouw, natuurontwikkeling, infrastructuur of klimaatadaptatie.
- Beleidsontwikkeling kent vier fasen
- De leidraad geeft een cyclisch model met vier fasen: 1) probleemdefinitie, 2) visievorming, 3) beleidsdoorwerking en 4) uitvoering. In elke fase zijn er kansen om recreatie en toerisme agenderend, organiserend of adviserend in te brengen.
- Samenwerking is onmisbaar
- Zowel tussen beleidsvelden als met ondernemers, inwoners, natuurbeheerders en marktpartijen.
Wat betekent dit voor Texel?
Voor Texel biedt deze leidraad waardevolle aanknopingspunten:
- Recreatie als integraal onderdeel van gebiedsontwikkeling
- Denk aan nieuwbouwprojecten waar ook ruimte is voor fiets- en wandelroutes, strandopgangen of kleinschalige verblijfsaccommodaties.
- Anticiperen op drukte in natuurgebieden
- Net als elders in Nederland neemt de druk op populaire plekken toe. Een proactieve spreiding van bezoekers en spreiding in het seizoen kunnen bijdragen aan balans tussen beleving en behoud.
- Profileren van Texel als vrijetijdslandschap
- De combinatie van natuur, cultuurhistorie, landbouw en toerisme maakt Texel bij uitstek geschikt als voorbeeldregio. Ondernemers kunnen inspelen op de trend van betekenisvol en duurzaam recreëren.
- Ruimteclaims bundelen
- Ook Texel staat voor ruimtelijke keuzes: natuurherstel, woningbouw, mobiliteit. Het loont om toerisme daarin niet als aparte sector te zien, maar als versterkend element binnen bredere gebiedsopgaven.
Tot slot
De Leidraad Ruimte voor Recreatie en Toerisme roept op om toerisme en recreatie niet als bijzaak te behandelen, maar als volwaardige factor binnen ruimtelijke ontwikkeling. Texel heeft alle troeven in handen om zich te blijven ontwikkelen als aantrekkelijk vrijetijdslandschap, mits er tijdig wordt nagedacht over de ruimte die daarvoor nodig is.