Onafhankelijk
toeristisch
platform

De gast van de toekomst

Hoe ziet de toerist eruit die in 2040 de Nederlandse kust bezoekt? HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en het European Tourism Futures Institute (ETFI) bogen zich over deze vraag en presenteerden een toekomstscenario voor Zeeland. Hoewel dit onderzoek zich primair richt op Zeeland, biedt het ook voor Texel waardevolle inzichten. In dit artikel worden de belangrijkste uitkomsten toegelicht en worden ze vertaald naar concrete kansen voor Texelse ondernemers.

Bron: HZ Kenniscentrum Kusttoerisme

 

Samenvatting

Belangrijkste conclusies uit het onderzoek

Het onderzoek werkt met een zogenoemd baselinescenario: een toekomstbeeld dat uitgaat van de voortzetting van huidige trends en ontwikkelingen. Drie trends zijn hierin leidend:

  1. Vergrijzing en individualisering van de gast
    • Het aandeel oudere toeristen groeit, net als het aantal alleenreizenden.
    • Vooral generaties Y, Z en Alpha (jongeren en jonge gezinnen) gaan de toon zetten. 

  2. Toenemende druk op natuur en ruimte
    • Bezoekers zoeken rust, natuur en duurzaamheid, maar brengen tegelijkertijd meer druk op diezelfde natuur.
    • Er ontstaat een paradox: meer toeristen die minder impact willen – maar soms juist méér veroorzaken.
       
  3. Krapte op de arbeidsmarkt
    • Personeelstekorten zetten de vrijetijdssector onder druk, vooral in de horeca.
    • Robotisering en digitalisering kunnen deels soelaas bieden.

Daarnaast groeit de belangstelling voor kleinschalige en duurzame vormen van verblijf, en neemt de behoefte toe aan digitale en betekenisvolle ervaringen.

Wat kan de Texelse ondernemer met deze inzichten?

Hoewel het onderzoek Zeeuws is, zijn er veel parallellen met Texel:

  • Ook Texel trekt traditioneel veel Duitse gasten, een groep die mogelijk zal krimpen. Ondernemers kunnen nu al inzetten op diversificatie, bijvoorbeeld richting jongere Nederlandse en Belgische doelgroepen.
  • De toename van alleenreizenden vraagt om flexibel aanbod: denk aan kamers of arrangementen voor één persoon, kleinschalige belevingstours of gezamenlijke eetmomenten die sociale interactie stimuleren.
  • De behoefte aan duurzaamheid en kwaliteit sluit goed aan bij Texelse initiatieven zoals biologisch boeren, duurzame accommodaties en aandacht voor natuurbeheer. Dit kan sterker worden geprofileerd.
  • Ook op Texel is het vinden van personeel een groeiende uitdaging. Automatisering in reservering, check-in of klantcontact kan verlichting brengen. Investeer daarnaast in aantrekkelijke werkplekken en (tijdelijke) huisvesting voor personeel.
  • Jongere generaties zoeken méér dan ontspanning: zij willen beleven, bijdragen en delen. Ondernemers kunnen hierop inspelen met storytelling, kleinschalige educatieve activiteiten en het betrekken van gasten bij lokale tradities en natuurbeheer.

Tot slot

De ‘gast van de toekomst’ is niet zozeer een radicaal andere persoon, maar wél een veranderende mix van wensen, generaties en reisgewoonten. Voor Texelse ondernemers ligt er een kans om zich hierop voor te bereiden. Wie nu al innoveert met aandacht voor duurzaamheid, digitalisering en nieuwe gastprofielen, bouwt aan een toekomstbestendige vrijetijdssector op Texel.

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image