Trend Eiwittransitie wordt volwassen

Trend Eiwittransitie wordt volwassen

14 februari 2023

Food Inspiration presenteert het nieuwste Trendreport voor 2023, hierin staan diverse trends, cijfers en ontwikkelingen die relevant zijn voor de foodservice. Wij lichten regelmatig één van de trends uit. De tweede trend waar wij aandacht aan besteden is ‘Eiwittransitie wordt volwassen’

Geen revolutie maar een evolutie

Vorig jaar deelden we al een trend uit het Trendreport: ‘Naturiteit’. Daarin werd beschreven dat steeds meer Nederlanders vegetarisch/veganistisch gaan eten en dat we op weg zijn naar de zogeheten ‘Peak Meat’. Deze bereiken we naar verwachting in 2025. Vegetarisch zijn is geen hype meer en het idee dat het alleen ‘geiten wollen sokken types’ zijn is echt definitief voorbij. Overigens stijgt op dit moment de wereldwijde vleesconsumptie nog wel, met name in landen met een laag inkomen.

Food Inspiration ziet dat er in Nederland en andere rijke landen een ware evolutie gaande is. In de schappen van supermarkten is een steeds prominentere plek voor vis-, vlees- en zuivelvervangers en op menukaarten is het heel gewoon om een veganistisch menu aan te bieden. In deze rijke landen verwacht men rond 2030 het ‘inhaaleffect’, waarbij de vleesconsumptie niet meer groeit en we over gaan naar vleesvervangers.

Wat wordt de volgende stap?

Er is dus al veel gaande en er zijn al veel ontwikkelingen zichtbaar. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • De transitie heeft alleen kans van slagen als door de hele keten wordt samengewerkt, van boer tot bord
  • Blijven innoveren om zo van onderaf de keten te proberen te veranderen
  • Initiatieven als de Bean Deal zijn belangrijk in de versnelling van het proces en het vergroten van vertrouwen bij bijvoorbeeld boeren in dit traject
  • Goede vleesvervangers tegen een scherpe prijs helpt consumenten om vaker te switchen

Grote spelers in foodservice zorgen voor verandering van bovenaf

Er zijn steeds meer grote partijen die mee gaan in de eiwittransitie en daarmee zorgen voor enorme slagkracht en nieuwe energie. Wellicht een mooie inspiratiebron voor uw eigen bedrijf.

  • Friesland Campina nam een aandeel in De Nieuwe Melkboer, een bedrijf dat hoge kwaliteit plantaardige ‘zuivel’-producten wil gaan produceren
  • De samenwerking van Westland Kaas met Those Vegan Cowboys. Zij willen ‘melk’ gaan maken zonder dierlijke tussenstap
  • De overname van de Vegetarische Slager door Unilever
  • De lancering van 100% Meatless door McDonald’s
  • De groene sterren van Michelin

Eerste volledig vegan restaurant op Texel

In 2022 Wit-lof Foodbar & Hangout in Den Burg geopend. Het eerste, volledig plantaardige restaurant op Texel. In de Texelse Courant van 10 februari vertellen ze over dit concept of lees het artikel online (met online abonnement).

Meer inspiratie

  • Food Inspiration sprak met Jeroen Willemsen van Foodvalley NL. Hij is één van de initiatiefnemers van de Bean Deal. Lees hier het hele interview
  • In Entree Magazine een artikel over vegan top-gastronomie in 2023. Zij zien steeds meer nieuwe vegan restaurants op top-niveau. Lees hier het hele artikel
  • Op 18 april wordt in Amsterdam voor de eerste keer Plant FWD georganiseerd. Een nieuw internationaal event voor startups, producenten, retailers, investeerders en changemakers in de voedingssector. Zij willen proberen de eiwittransitie te versnellen.

Bron: Food Inspiration

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image