Toeristische bestedingen

Toeristische bestedingen stijgen, vooral door hogere prijzen

De toeristische bestedingen in Nederland zijn in 2023 gestegen tot bijna 105 miljard euro, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, wijzen landelijke media erop dat deze stijging grotendeels te wijten is aan hogere prijzen. Een trend die ook op Texel zichtbaar is.

Gevolgen prijsoptimalisatie

VVV-directeur Frank Spooren waarschuwde eerder al voor de mogelijke gevolgen van prijsoptimalisatie, en deze waarschuwing lijkt nu bewaarheid te worden. De lokale impact is ook zichtbaar. Het CBS constateert ook dat toeristen reageren op de prijsstijgingen. Volgens hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen houden toeristen vaker de hand op de knip. Ze gaan wel op vakantie, maar besteden daar ter plekke minder in bijvoorbeeld restaurants en aan bezienswaardigheden.

Belangrijk om te vermelden is dat bij de CBS data ook uitgaven zijn meegerekend die toeristen bij Nederlandse bedrijven deden voor reizen buiten Nederland. Denk aan online boekingen van hotels of vluchten. Dus dit geeft wel een wat vertekend beeld.

Ontwikkelingen monitoren

Ondanks dat Texel een populaire bestemming is en blijft, is het belangrijk om deze ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. Ook KADO Texel blijft hier uiteraard alert op.

Lees hier het CBS artikel

Bron: CBS
Publicatiedatum: 3 september 2024

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image