Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat meer dan 12 procent van de horecabedrijven in Nederland te maken met een problematische schuldenlast, wat een verdubbeling is als het gemiddelde in het bedrijfsleven (6 procent). Dit percentage is het hoogst van alle sectoren. Ook heerst er meer onzekerheid binnen de horeca over het voortbestaan van bedrijven, met minder positieve verwachtingen voor 2024. De gegevens zijn verzameld in oktober en november 2023 bij bedrijven met vijf of meer werknemers.
Bijna 85 procent van de horecabedrijven beoordeelt hun schuldenlast als lager of gelijk aan vorig jaar, terwijl ruim 15 procent een toename constateert. Voor bijna de helft van deze bedrijven is dit problematisch. Slechts 39 procent van de horecabedrijven geeft aan dat de huidige schuldenlast acceptabel is, tegenover 52 procent gemiddeld in het bedrijfsleven. Ruim een derde verwacht tussen één en vijf jaar nodig te hebben om de schuldenlast terug te brengen tot een gewenst niveau, en 6 procent geeft aan meer dan vijf jaar nodig te hebben.
In 2023 zijn tot en met november 254 horecabedrijven failliet verklaard, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van 2022. Dit aantal is vergelijkbaar met het niveau van 2019, voor de coronapandemie.
Minder positief
Voor 2024 zijn horecabedrijven minder positief gestemd dan andere sectoren over omzet, personeelssterkte en investeringen. Vooral eet- en drinkgelegenheden verwachten een omzetstijging van slechts 3 procent, vergeleken met 21 procent gemiddeld in alle sectoren. Daarnaast wordt een daling van investeringen verwacht met een saldo van -9 procent, terwijl het gemiddelde saldo positief is (6 procent). Logiesverstrekkers zijn optimistischer dan eet- en drinkgelegenheden, zowel over schuldenlast als toekomstverwachtingen.
Hulp nodig?
Hoewel de meeste bedrijven hun financiële situatiedus nog beheersbaar noemen, waarschuwt het CBS dat de huidige economische omstandigheden voor blijvende druk kunnen zorgen. Tegelijkertijd zijn er mogelijkheden voor ondersteuning, zowel via landelijke als regionale initiatieven. Bent u ondernemer en heeft uw bedrijf schulden? Kijk op de website van de Belastingdienst voor advies en waar u heen kunt met uw vragen en zorgen rondom schulden.
Lees hier meer over de schuldlast van bedrijven.
Bron: CBS
Publicatiedatum: 6 december 2024