De belangrijkste foodtrends voor 2024
Featured

De belangrijkste foodtrends voor 2024

Nieuw jaar, tijd voor nieuwe trendlijstjes. Zo ook op het gebied van food & hospitality. Het platform Food Inspiration heeft op basis van interviews met experts en trendwatchers de belangrijkste trends voor 2024 op een rij gezet. O.a. foodtrendwatchers Vincent van Dijk en Gijsbregt Brouwer (jurylid Texel Culinair 2023) kwamen aan het woord. Er zitten zeker trends bij waar ondernemers op Texel ook op in kunnen spelen. 

6 innovaties

  1. AI: wie denkt dat ChatGPT alleen gebruikt wordt om teksten te schrijven heeft het mis. Het systeem wordt steeds intelligenter. Denk, naast de lijst met restaurantopties, aan het maken van een reservering bij een restaurant als je vraagt waar je moet gaan eten. Of nieuwe recepturen en personalized menu's die passen bij onze persoonlijke smaak en dieetwensen.  
  2. Verdere groei 0.0%: de verwachting is dat steeds meer gasten ervoor kiezen om geen of minder alcohol te drinken. Waar de 0.0 markt eerst een niche markt was, wordt voorspeld dat deze groep steeds groter wordt.  “Bij restaurants valt nog veel winst te behalen op het gebied van een ‘alternatieve’ drankkaart.", geeft foodtrend-analisr Anneke Ammerlaan aan.
  3. Combineren van stijlen: combineren van internationale stijlen, hyper-lokale gerechten met een gekke twist. Rond deze trends ontstaan nieuwe restaurantconcepten. Gasten willen verrast worden met nieuwe, onbekende smaken. 
  4. Gezelligheid en nostalgie: horeca wordt meer en meer een ontmoetingsplek, vooral voor jongeren. Omdat zij langer bij hun ouders blijven wonen of klein wonen, zien zij horeca als hun tweede huiskamer.
  5. Flexibele horecaconcepten: De gast wil veel flexibeler zijn in de momenten van eten en drinken. "Ontbijten is het nieuwe lunchen, 15.00 uur wordt 17.00 uur en donderdag is de nieuwe vrijdag.", aldus horecatrendwatcher Gijsbregt Brouwer. Je ziet dan ook steeds meer horecazaken met concepten waar je gedurende de dag kan bestellen waar je zin in hebt: van ontbijt tot borrelhap. 
  6. Meer klimaatneutraal, plantaardig en minder waste: De foodindustrie maakt een enorme transitie door om meer klimaatneutraal en gezonder voedsel te produceren, met minder vlees en meer plantaardig. Waste is ook echt een no-go. Diverse Texelse restaurants waren hier al volop mee bezig. Denk aan Oudeland Texel die is aangesloten bij de Dutch Cuisine beweging en Kook Atelier Op Oost met het Serverd By Nature Menu.

Word gratis Food Inspiration Member 

Op www.foodinspiration.com vindt u overigens nog veel meer interessante artikelen, trends, nieuws uit de F&B sector. Wilt u op de hoogte blijven van alle trends en ontwikkelingen, maak dan gratis een account aan en wordt Food Inspiration Member.
Maak hier uw account aan 

 

 

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image