8 november 2023
In het rapport 'Stand van de Leisure' van ABN AMRO gaat het over de personeelskrapte in de horeca. De horeca kampt met aanhoudende personeelstekorten, waardoor creatieve oplossingen nodig zijn. Hoewel de, door de pandemie veroorzaakte daling van het aantal vacatures enige verlichting bood, blijft het tekort een uitdaging op de lange termijn.
Horecabedrijven worden aangespoord innovatieve strategieën te hanteren om medewerkers aan te trekken en te behouden. Hierbij kunt u denken aan levensfasebewust personeelsbeleid, duurzaamheidsinitiatieven en het prioriteren van het welzijn van werknemers.
Vacaturegraad & sterke bestedingen
Ondanks schommelingen in de vacaturegraad wordt de sector geconfronteerd met aanhoudende wervingsuitdagingen, die nog worden verergerd door het hoge personeelsverloop. De sterke consumentenbestedingen en de terugkeer van toeristen hebben de sector echter een impuls gegeven, hoewel een recente daling van het aantal horecagelegenheden de vraag naar personeel kan helpen verlichten.
Faillisementen in opwaardse trend
De horeca wordt geconfronteerd met acute uitdagingen met stijgende kosten, rentetarieven en terugbetaling van overheidssteun. Het aantal faillissementen van restaurants is sinds maart 2022 enorm gestegen.
Wat kunt u doen?
Het personeelstekort in de horeca heeft meerdere oorzaken, waaronder concurrentie uit andere sectoren, afnemende inschrijvingen voor horeca-opleidingen en eisen van werknemers. Hoewel enige verlichting kan komen van de economische afkoeling, wordt het probleem vooral veroorzaakt door de vergrijzing van de bevolking. Om dit aan te pakken zouden horecabedrijven een levensfasebewust personeelsbeleid moeten overwegen. Jongeren zijn terughoudend om terug te keren naar de sector, maar het aantrekken van hen kan het tekort helpen verlichten, vooral als bedrijven zich aansluiten bij hun waarden en duurzaamheidsambities.
Horecabedrijven kunnen het welzijn van hun personeel verbeteren door te focussen op de balans tussen werk en privéleven, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Om het welzijn te vergroten moeten horecaondernemers deze drie belangrijke gebieden blijven aanpakken en werknemers meer meer zelfstandigheid geven in het nemen van beslissingen en het opnemen van verlof.
Benieuwd naar het rapport 'Stand van de Leisure'? Download het rapport via www.abnamro.nl
Bron: ABN AMRO