Jongere en oudere werknemer - artikel arbeidsmarktkrapte
Featured

8 strategieën om arbeidsmarktkrapte te bestrijden

Het is inmiddels meer regel dan uitzondering, arbeidskrapte is overal. Maar hoe kun je op slimme manieren toch personeel werven en behouden? Frankwatching heeft hiervoor 8 strategieën beschreven. KADO Texel keek voor u welke stappen u als Texelse onderneming kunt zetten en hoe deze strategieën op de eigen organisatie kunnen worden toegepast.

Hoe pakt u het aan?

  1. Aanpassen aan thuiswerkbehoeften: Hoewel dit voor Texelse bedrijven wellicht minder vanzelfsprekend lijkt vanwege de overwegend toeristische aard (horeca, retail, activiteiten/musea) zijn er misschien voor u als bedrijf toch creatieve mogelijkheden te bedenken om flexibele werkopties aan medewerkers aan te bieden. Bij administratieve of IT-taken bijvoorbeeld.  
  2. Automatiseren van repetitieve processen: U kunt processen die werknemers minder leuk vinden, zoals voorraadbeheer of reserveringen, automatiseren. Dit verhoogt de efficiëntie en kan personeel ontlasten, wat vooral belangrijk is in sectoren met veel seizoenswerk.
  3. Werk anders inrichten: Door functies op te delen in deeltijdrollen of specifieke takenpakketten kunnen bedrijven aantrekkelijker worden voor een breder scala aan werkzoekenden, waaronder mensen die flexibel willen werken.
  4. 55-plussers benutten: Met de sinds 1 oktober opgerichte nieuwe uitzendsamenwerking ’50 tinten Grijs’, die zich richt op 55-plussers, kunnen Texelse bedrijven snel inspelen op deze doelgroep. Deze ervaren medewerkers kunnen een waardevolle aanvulling zijn, vooral in sectoren zoals hospitality, waar mensen met ervaring in klantgericht werk een groot verschil kunnen maken.
  5. Behouden van huidige medewerkers: Investeren in het welzijn van het huidige team is essentieel. Bied goede arbeidsomstandigheden, zoals flexibele werktijden of opleidingsmogelijkheden.
  6. Employer branding versterken: Het is voor bedrijven belangrijk om duidelijk te communiceren waarom het aantrekkelijk is om bij hen te werken. Denk aan de unieke Texelse werk- en leefomgeving en de voordelen die werken op een eiland biedt, zoals korte woon-werkafstanden en een hechte gemeenschap.
  7. Open hiring: U kunt gaan experimenteren met open hiring, waarbij sollicitanten zonder ingewikkeld selectieproces aan de slag kunnen. Dit kan nuttig zijn op Texel, waar in het hoogseizoen een groot aantal tijdelijke krachten nodig is.
  8. Ex-medewerkers terughalen: U kunt ook kijken naar ex-medewerkers die mogelijk interesse hebben om terug te keren. Dit kan juist in een kleinschalige gemeenschap als Texel werken, omdat mensen hier eerder geneigd zijn om te blijven of terug te keren naar vertrouwde werkgevers​.

Lees hier het Frankwatching artikel

Bron: Frankwatching
Publicatiedatum: 10 oktober 2024

Image

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, cijfers en onderzoeken over het toerisme? Meld u dan hier aan voor de maandelijkse KADO Texel Nieuwsbrief.

Vul uw e-mailadres in
Invalid Input
Image

KADO Texel is een overzichtelijk platform met relevante en actuele informatie voor Texel over het toerisme en aanverwante branches. Het platform is een samenwerking tussen het Texels Ondernemers Platform (TOP), TESO, VVV Texel en Gemeente Texel.

Image
Image
Image
Image